De geschiedenis bepaald

Geschiedenis, wie houdt er niet van. Dit is hetgeen waar het wielrennen om draait en waar iedereen met weemoed aan terugdenkt. Die heroische en epische momenten waar naar pakweg 40 jaar nog steeds over wordt gepraat. “Weet je nog… Johan Museeuw tijdens Paris-Roubaix in 1996?“.

Ja natuurlijk, jij weet nog met wie je de wedstrijd keek én waar je het keek. Deze momenten heb ik een straf jasje gestoken. Historisch correct, het juiste shirt, sponsor en rugnummer. Het kost een hoop speurwerk, maar daarmee heb je wel iets schitterends aan de muur. Afgedrukt op 250 g/m² papier met fijne details.

De shirts zijn gedragen in de Tour de France, Giro d’Italia en de klassiekers als Paris-Roubaix. 

Mooi detail, er hangen er een stuk of 5 in de gang van huize (Iljo) Keisse. 🙌

 

Johan Museeuw, Mapei

De leeuw van Vlaanderen. Met 115 zeges en een specialisme in klassiekers, een ware krachtpatser. Begonnen onder de vleugels van José de Cauwer en moest het in het eerste jaar vooral doen als knecht van Eddy Planckaert. Daarna groeide hij uit tot een legende.

Won de Ronde van Vlaanderen 3 keer, net als Parijs Roubaix, de Amstel Gold Race en het WK.

Dit shirt komt uit 1996, waar hij samen met 3 ploegmaats de piste opdraaide in Roubaix. Johan won 'm. 

Hennie Kuiper, Raleigh

Ons Hennie. Wat een veelvraat. Samen met Jan Raas behoort ie toch wel tot koning van de voorjaarsklassiekers. Hennie is Olympisch kampioen (1972), Wereldkampioen (1975) en nationaal kampioen op de weg én in het veld. Petje af.

Maar die voorjaarsklassiekers... hij won er 4 van de 5. Ronde van de Vlaanderen, Ronde van Lombardije, Paris Roubaix en Milaan San Remo. Oja, hij eindigde pardoes ook nog twéé keer in de Tour op het podium. Het ena hoogste treetje. Dit shirt droeg hij in 1977.

Geef deze man de faam die hij verdiend, aan jouw muur. 

Greg LeMond, La Vie Claire

Greg. L'American of LeMonster. Wat jij wilt. Hij was de eerste niet-Europeaan die de magische Tour de France op zijn naam schreef. Niet 1 keer, zelfs 3 keer. Gek genoeg won hij in totaal maar 5 etappes. Niet bar veel. Dat maakte hij dan weer goed door 2 keer wereldkampioen te worden (1983, 1989) en de Critérium du Dauphiné, Tour de l'Avenir en de Super Prestige Pernond Internationaal op zijn naam te schrijven. 

Tof feitje, hij is de laatste Tour-winnaar die de Tour heeft gewonnen in het wereldkampioen tricot.  

Raymond Poulidor, Mercier

Raymond Poulidor, de eeuwige tweede en misschien wel de meest geliefde renner die Frankrijk ooit heeft gekend. Niemand was voor Anquetil. Deze man wist zelfs Milaan San Remo binnen te hengelen, ik denk dat zijn kleinzoon Matthieu van der Poel die maar al te graag ook wilt behalen.Al zou het maar zijn om zijn opa te eren.

Helaas is hij ons in 2019 ontvallen.

Eddy Merckx, Molteni

De Beethoven van de ronde,  De zwarte van Tervuren, en het bekendst de Kannibaal. Édouard Louis Joseph, baron Merckx.

Eigenlijk de grootste en meest succesvolle wielrenner allertijden. Won 5 keer de Tour, 5 keer de Giro én de Vuelta. Winnaar van talloze klassiekers als Milan San Remo (7x), Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Liège Bastogne Liège en de Ronde van Lombardije én 3x keer wereldkampioen. Won 525 wedstrijden in zijn carierre, bizar.

Bernard Hinault, Renault-Elf

A French cyclist who won the Tour de France five times. He is one of only six cyclists to have won all three GrandTours. And one of two cyclist to have won each more than once. He was a great time trial rider and won 13 time trial stages. He is also the last French winner to have won the Tour de France. 

His victory list is really impressive and we are not able to sum them up. 

Roger de Vlaeminck, Brooklyn

De zigeneur. Door Rik van Looy benoemd als grootste talent en de enige echte klassieker-rijder van zijn generatie. Maar hij had nog een bijnaam, die eigenlijk meer vertelde. Monsieur Paris Roubaix, samen met de Bom van Baalen (Tom Boonen). Fier staan ze alleen bovenaan met 4 overwinningen in de Hel van het Noorden.

Roger was een heerser in het voorjaarsseizoen, met in totaal 257 overwinningen in 15 jaar wielercarriere.

Tom Simpson, Peugeot-BP-Englebert

Een geprezen renner. Majoor Tom. En op wat voor tragische manier heeft hij het leven gelaten, in het harnas. In dit truitje reed hij in 1967, etappe 13 de Mont Ventoux op. Pas 29 jaar oud, dopingzondaar maar een enorm talent. Helaas gestorven door de hitte (42 °C) en uitputting. Stapte moedig nog een keer op zijn vertrouwde Peugeot, maar viel opnieuw. Bewusteloos is hij met een helicopter naar het ziekenhuis gebracht, maar tevergeefs. 

Tom Boonen, Quickstep

Bom van Balen, Tornado Tom, Tommeke, een paar bijnamen voor een grootwinnaar tijdens de voorjaarsklassiekers. Stopte pas in 2017 met een indrukwekkend palmares. Kuurne-Brussel-Kuurne, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Parijs Roubaix 4 keer en de Hoogmis 3 keer. Werd 2 keer Belgisch kampioen, won ook nog de groene trui in Tour (2007).

In dit truitje won hij Paris Roubaix voor de 3de keer.

Marco Pantani 1998

Ahhr. Een van de beste klimmers van zijn generatie. Won de Giro & Tour de France in hetzelfde jaar (1998). Het is geen mooi shirt, maar wel een waar keiharde historie in is gemaakt.

Met zijn kale kop, de bandana wuivend in de wind en het ringetje in zijn oor. De piraat, ofwel 'Il Pirata'.

Pantani gooide op de klim altijd de gashendel open en was een van de meest agressieve klimmers. Hetgeen wat hem veel liefde van de fans opleverde. Helaas overleden in 2004, Riposa in Pace †

Jan Janssen, Pelforth

Ons Jan. Johannes Adrianus "Jan" Janssen, geboren in Nootdorp. De eerste Nederlandse Tour en Vuelta winnaar. Een schat van een man, maar tijdens de koers keihard. 

Wat typeerde Jan? Zijn blonde haar en bril. Jan werd wereldkampioen, won Parijs Roubaix, Bordeaux Parijs en Züri Metzgete. Dit shirt droeg hij in 1968, het jaar dat hij ein-de-lijk de Tour wist te winnen. 

Charly Gaul, Giro d'Italia

De Engel van het Gebergte. Won 4 etappes in de Tour in 1958, daar komt zijn bijnaam dan ook vandaan. Een sterke coureur die vooral excelleerde in koud en nat weer. In 1959 mocht hij 13 dagen achter elkaar in het roze rijden maar zijn aartsrivaal Jacques Anquetil nam deze over. Charly pakte 3 dagen voor het einde van de Giro (etappe 21) zijn trui weer terug en won de Giro.

Ik ga het niet hebben over zijn andere bijnaam... iets met Pipi, plassen en het verspelen van de Giro.

Michael Boogerd, Rabobank

Gepakt op doping (bedankt hé Thomas D.), maar goed wie niet. Boogie. Van zijn generatie (in Nederland) was hij misschien wel het meest succesvol, in 1999 mocht hij de Amstel Gold Race op zijn naam schrijven, won op schitterende wijze ook nog 2 etappe's in de tour en werd 3 keer Nederlands kampioen. Prima palmares en dat bijna alleen maar in het keke Rabobank shirtje. 

Banesto - Miguel Indurain

Mijn lievelingsrenner. De Spaanse Miguel Indurain. Door vele gezien als een ontzettend saaie, karakterloze renner. Maar hij heeft op mijn jeugd een indruk achtergelaten. De vierde wielrenner naast Anquetil, Hinault en Merckx om de tour vijf keer te winnen. De alleenheerser van 1991 tot 1995 in de Tour.

Fausto Coppi, Bianchi Pirelli

Ga terug naar de jaren voor en nét na de Tweede Wereld Oorlog. Wie was er dominant? Il Campionissimo. Meneer Coppi. Een echte allrounder, sterke klimmer, tijdrijder en sprinter. Won de Giro 5 keer, de Tour 2 keer en werd Wereldkampioen. Oja, won ook nog een de Ronde van Lombardije, Milan San Remo, Parijs Roubaix en La Flèche Wallonne.

Jacques Anquetil, Saint-Raphaël

Moniseur Chrono, tijdrijder maar eigenlijk ook een allrounder. Alom gehaat in Frankrijk omdat meneer 5 keer de Tour de France wist te winnen. De spanning was er af. Gekke Fransen. Dit betekend gewoon dat je een held in die tijd had. Won ook nog 2 keer de Giro en de Ronde van Spanje. Hij was de eerste renner die alle rondes won. Hoe kun je hem nou haten?

Steven Rooks, PDM-Concorde
loading

Wil je deze poster kopen?
Dat kan! Een poster bestellen gaat via e-mail,
waarbij je aan kunt geven welk formaat je graag wilt.

bicycling_black
cyclingbe_black
COIS_black
litp
LSRF
illmagistrale

Fietsillustraties met oog voor detail, liefde en historisch besef. Van casual fiets kleding tot een tof kader aan je muur, als er maar gevoel en een snufje liefde in zit. Studio GRINTA, een ontwerpbureau van Robin Bierens (Vlijmen, Nederland).

© 2021  Studio Grinta